Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: waarop moet je letten?

Stel dat je na een grondige analyse toch beslist hebt om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Je dak is mooi naar de zuidkant gericht, je hebt een perfecte hellingsgraad, en je hebt helemaal geen last van schaduw. Perfecte omstandigheden om zonnepanelen te plaatsen.

Maar hoe moet je juist zonnepanelen kopen als je er helemaal niets van af weet? Waarop moet je juist letten wanneer je zonnepanelen wil kopen?

Wel, hier geven we je alvast enkele tips!

zonnepanelen plaatsen

Soort zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je bijvoorbeeld de kristallijne zonnepanelen, zoals de monokristallijne zonnepanelen en de polykristallijne zonnepanelen. Daarnaast heb je ook nog de dunne film zonnepanelen. Welk type zonnepanelen is het meest geschikt voor jou?

Het is verstandig om het type zonnepanelen vooral te laten afhangen van de grootte van je dak. Indien je een groot dakoppervlakte ter beschikking hebt, dan heb je een grote keuze qua type zonnepanelen. In dit geval reken je best uit welk type zonnepanelen de laagste totale kostprijs hebben. Vaak zullen dit zonnepanelen met een eerder laag rendement zijn. Niet erg, want zonnepanelen met een hoog of met een laag rendement genereren dezelfde soort elektriciteit.

Heb je daarentegen een kleiner dakoppervlakte ter beschikking, dan zal je eerder je toevlucht moeten nemen tot zonnepanelen met een hoger rendement. Het zijn immers deze zonnepanelen die een hoog vermogen kunnen opwekken op een relatief kleine oppervlakte.

Vooral monokristallijne zonnepanelen kunnen hogere rendementen behalen. Je zal dan ook relatief vaker monokristallijne zonnepanelen zien op kleinere daken. Polykristallijne zonnepanelen hebben dan weer een iets lager rendement. Tot slot hebben dunne film zonnepanelen een nog lager rendement dan de kristallijne zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zal dan ook enkel interessante zijn bij grotere oppervlakten.

Merk van zonnepanelen

Er zijn verschillende merken van zonnepanelen op de markt. Het is een markt in verandering, waardoor er regelmatig merken bijkomen, maar ook verdwijnen. En dat is lastig voor een consument. Je wil immers geen zonnepanelen op je dak plaatsen van een merk dat binnen enkele jaren failliet gaat.

Indien je zonnepanelen wil plaatsen, kies je dus best voor een merk van een financieel sterk bedrijf. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor je garantie. Die is namelijk weinig waard indien het bedrijf achter de garantie failliet is.

Maar zelfs bij operationele merken zie je soms grote verschillen in garantie. Zo staat het merk Sunpower bijvoorbeeld bekend om hun uitstekende garanties.

Kijk zeker ook na of merken een kantoor hebben in ons land. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker bij hen terecht kan in geval van defect.

De juiste installateur zoeken

Niet alleen het juiste merk kiezen is belangrijk, ook de keuze voor de juiste installateur is belangrijk. Ook hier wil je uiteraard niet opgescheept zitten met zonnepanelen waarvan de installateur na enkele jaren het faillissement aanvraagt. Dit bezorgt je een lastige zoektocht naar een nieuwe installateur wanneer je zonnepanelen te maken krijgen met een defect. Kies dus vanaf het begin voor een betrouwbare installateur met een lange staat van dienst.

Een installatie van zonnepanelen moet natuurlijk ook correct geplaatst worden. Ook hiervoor is het belangrijk om met een degelijke installateur in zee te gaan. Je betaalt immers geen duizenden euros om met een installatie opgescheept te zitten die om de haverklap defect is.