Zonnepanelen

Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen is een uitstekende manier om te besparen op je energiefactuur. Helaas is het plaatsen van zonnepanelen niet gratis. Een installatie kost al gauw enkele duizenden euros, afhankelijk van je persoonlijke behoeften.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De gemiddelde prijs van een installaties is de laatste jaren sterk aan het dalen. De prijs daalt zelfs zo sterk dat de overheid het niet meer nodig acht om premies en subsidies uit te keren aan consumenten die wensen te investeren in zonnepanelen. Een installatie is momenteel ook rendabel zonder financiële ondersteuning van de overheid.

Maar hoeveel kost een gemiddelde installatie van zonnepanelen eigenlijk. Wel, dit hangt uiteraard af van verschillende factoren. Laten we even overlopen welke factoren zullen bepalen hoeveel jij zal betalen voor je zonnepanelen.

zonnepanelen

Jaarlijkse energieverbruik

Uiteraard speelt je jaarlijkse energieverbruik een rol in de berekening van de totale kostprijs van je installatie. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer vermogen je installatie zal moeten opwekken. Verbruik je jaarlijks zo’n 2.000 Wh, dan zal je uiteraard minder zonnepanelen moeten leggen, dan wanneer je jaarlijks zo’n 5.000 Wh verbruikt.

Er zijn grofweg twee manieren om meer vermogen te genereren via zonnepanelen. Ofwel plaats je meer zonnepanelen, ofwel kies je voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen. In beide gevallen zal je echter een hogere prijs moeten betalen, dan wanneer je minder vermogen hoeft te genereren.

Dakoppervlakte

Of je meer of minder zonnepanelen zal kunnen plaatsen, hangt vooral af van je beschikbare dakoppervlakte. Heb je bijvoorbeeld een kleiner dakoppervlakte ter beschikking, dan zal je voornamelijk moeten kiezen voor zonnepanelen met een hoger rendement, en deze zijn relatief gezien vaak duurder.

Heb je een grotere dakoppervlakte ter beschikking, dan zal het vaak interessanter zijn om te kiezen voor zonnepanelen met een lager rendement, aangezien deze goedkoper zijn.

Onrechtstreeks zal de grootte van je dak dus mee bepalen of je meer of minder zal moeten betalen voor je zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen

Ook het soort zonnepanelen dat je wil plaatsen, zal een rol spelen in de totale kostprijs van je installatie. Er zijn immers verschillende soorten zonnepanelen op de markt die elk hun eigen kost prijs hebben. De populairste groep zonnepanelen zijn ongetwijfeld de kristallijne zonnepanelen. Hierin heb je een onderscheid tussen monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen.

De monokristallijne zonnepanelen zijn de duurste soort zonnepanelen, aangezien zij het hoogste rendement hebben. Bij dit type zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit 1 groot uitgeslepen stuk silicium. Dit is uiteraard moeilijker te produceren, waardoor de productiekost hoger ligt. Dit uit zich ook in de prijs.

Bij de polykristallijne zonnepanelen bestaan de zonnepanelen uit vele stukjes silicium, wat de productiekost veel minder groot maakt. Hierdoor zijn polykristallijne zonnepanelen ook goedkoper.

De reden waarom je toch monokristallijne zonnepanelen zou willen kiezen, zijn voornamelijk het hogere rendement, wat interessant is voor kleine daken, en het mooiere design.

Gemiddelde prijs van zonnepanelen

De gemiddelde prijs van zonnepanelen hangt dus af van vele factoren, waardoor het heel moeilijk is om zomaar een prijs te plakken op jouw project. Grofweg zal de prijs voor een gemiddeld project schommelen tussen de 6.000 € en de 11.000 €. Hiervoor heb je een installatie met een vermogen van zo’n 4.000 à 5.000 Wh.

Bovenop de prijs van de installatie zelf zal je ook nog te maken krijgen met een aantal andere kosten. Zo moet je ook nog een omvormer voorzien, en betaal je natuurlijk ook nog de kosten van de plaatsing zelf.

Prijs voor de omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl je wisselstroom nodig hebt om te kunnen gebruiken in je woning. Om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, heb je een omvormer nodig. Dit toestel moet je dus bijkomend plaatsen, en kost natuurlijk ook geld.

De prijs van de omvormer zal vooral afhangen van het vermogen van de installatie die je wil plaatsen. Heb je een installatie met een hoog vermogen, dan zal ook je omvormer een hoger vermogen moeten aankunnen. Hoe hoger het vermogen van je omvormer, hoe hoger de prijs van dit toestel.

De prijs van een omvormer met een gemiddeld vermogen van 4.000 à 4.500 Wh bedraagt rond de 1.200 €. Let er wel op dat de levensduur van zo’n omvormer minder lang is dan die van je installatie van zonnepanelen. Doorgaans heb je gedurende de volledige levensduur van je installatie 2 omvormers nodig.

Prijs voor de plaatsing van zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen doe je best door een erkende installateur. Hierdoor ben je zeker dat je installatie correct geplaatst zal zijn. Bovendien ben je in dit geval gedekt door een garantie.

De prijs voor het plaatsen van een installatie hangt natuurlijk af van installateur tot installateur. Het is dus moeilijk om hier zomaar een prijs op te plakken. Gemiddeld gezien schommelt de prijs voor de plaatsing van een installatie rond de 15% van de totale kostprijs. Zit de prijs voor de plaatsing hier significant boven, dan contacteer je best nog eens enkele andere installateurs.

Het beste dat je kan doen, is offertes aanvragen bij meerdere installateurs van zonnepanelen. Op deze manier kan je makkelijk prijzen vergelijken, en krijg je een idee van een goede prijs voor zonnepanelen.